Przepis na:
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Składniki przepisu:
  • 1 l bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz czarny Na Szlaku Smaku
  • szczypiorek
  • chrzan w słoiku
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 250 g chleba żytniego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 100 g śmietany 18 % Mleczna Polana
  • 100 g boczku w plastrach
  • 4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Chleb pokrój w kostkę i ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Na drugiej blaszce połóż plastry boczku i wstaw obie do pieca w temp. 160ºC na około 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj rozgnieciony czosnek, a po chwili pokrojonego w plastry pora. Smaż krótko i zalej bulionem. Dodaj upieczony chleb, zostawiając część do dekoracji, i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj 3 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz i zblenduj na gładką zupę. Dopraw, jeśli potrzeba solą i większą ilością chrzanu. Podawaj z grzankami, plastrami boczku, odrobiną śmietany i siekanym szczypiorkiem.