Zupa brukselkowa
Przepis na:
Zupa brukselkowa
Składniki przepisu:
  • 1 torebka mrożonej brukselki Zaczarowany Ogród
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
  • 800 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i masło i wrzuć na nie cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj marchew i smaż kolejne 2 minuty.

Po tym czasie dodaj ziemniaki, zamieszaj całość, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po upływie czasu dodaj brukselkę. Gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka.

Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę zagotuj i zestaw z ognia. Zupę brukselkową podawaj ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.