Zupa alzacka
Przepis na:
Zupa alzacka
Składniki przepisu:
  • 200 g boczku Rzeźnik Szymon
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 8 kromek pieczywa tostowego pszennego
  • Wypiekarnia i Ciachowania
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • garść listków lubczyku
  • 200 ml jasnego piwa
  • 700 ml bulionu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Do gorącego bulionu dodaj liść laurowy i ziele angielskie i odstaw go do przestudzenia. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Z tostów wykrój skórki, a miąższ pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie wlej do garnka przecedzony przez sitko bulion oraz piwo. Dodaj tosty i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotową zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Boczek pokrój w grubą kostkę i przełóż na patelnię. Usmaż boczek na małym ogniu na złoty kolor. Zupę podawaj z boczkiem, listkami natki pietruszki i lubczyku.