Zebra
Przepis na:
Zebra
Składniki przepisu:
  • 5 jaj L Marysia
  • 3 szkl. mąki tortowej Marysia
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao Conchador
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
  • 1 szkl. wody gazowanej Aqua Rosa
  • 1 szkl. oleju słonecznikowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Piekarnik nagrzej do 180oC. Dno oraz boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, a następnie nie przerywając ucierania, dodawaj partiami cukier. Do ubitych białek dodaj po jednym żółtku. Ubita piana powinna być pełna pęcherzyków powietrza.

Do ubitych jajek dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. Gotową masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Obie masy dokładnie wymieszaj. Za pomocą chochelki nalewaj do tortownicy na przemian ciemną i jasną masę.

Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.