Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku. Ugotowane, gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj masło, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Po tym czasie dodaj marchewkę, zamieszaj warzywa i smaż przez 4 minuty. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso z indyka i smaż razem przez 5 minut. Podsmażone mięso dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pomidory z puszki, zwiększ ogień i gotuj przez 15 minut.
Mięso z warzywami przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch nałóż puree z ziemniaków. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekaj przez 15 minut. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i podawaj na gorąco.