Zapiekanka z indyka
Przepis na:
Zapiekanka z indyka
Składniki przepisu:
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 ziemniaki
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów krojonych Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki masła 82% ekstra Mleczna Polana
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku. Ugotowane, gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj masło, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Po tym czasie dodaj marchewkę, zamieszaj warzywa i smaż przez 4 minuty. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso z indyka i smaż razem przez 5 minut. Podsmażone mięso dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pomidory z puszki, zwiększ ogień i gotuj przez 15 minut.

Mięso z warzywami przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch nałóż puree z ziemniaków. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekaj przez 15 minut. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i podawaj na gorąco.