Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kaszę bulgur przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidory oraz przecier. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój wzdłuż na połowę. Mięso natrzyj solą, pieprzem i oregano.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przełóż na nią kurczaka. Smaż po 1 minucie z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na talerzyk. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 2 minuty, a następnie dodaj pieczarki. Smaż przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kaszę bulgur przełóż do naczynia do zapiekania. Na kaszy ułóż filety z kurczaka. Na kurczaka wyłóż cebulę i pieczarki. Na wierzchu ułóż mozzarellę porwaną na kawałki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj przez 15 minut. Gotową zapiekankę podawaj z listkami bazylii.