Zapiekana pierś kurzęca
Przepis na:
Zapiekana pierś kurzęca
Składniki przepisu:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 200 g kaszy bulgur Marysia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pieczarek Zaczarowany Ogród
  • 2 pomidory
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kaszę bulgur przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidory oraz przecier. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój wzdłuż na połowę. Mięso natrzyj solą, pieprzem i oregano.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przełóż na nią kurczaka. Smaż po 1 minucie z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na talerzyk. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 2 minuty, a następnie dodaj pieczarki. Smaż przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kaszę bulgur przełóż do naczynia do zapiekania. Na kaszy ułóż filety z kurczaka. Na kurczaka wyłóż cebulę i pieczarki. Na wierzchu ułóż mozzarellę porwaną na kawałki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj przez 15 minut. Gotową zapiekankę podawaj z listkami bazylii.