Zapiekana papryka
Przepis na:
Zapiekana papryka
Składniki przepisu:
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • ½ łyżeczki bazylii Na Szlaku Smaku
  • sól, pieprz Na Szlaku Smaku do smaku
  • 100 g kaszy bulgur Marysia
  • 100 g mozzarelli w kulce
  • 4 czerwone papryki
  • 1 pomidor
  • 2 garści rukoli
  • ½ cukinii
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 2 gałązki natki pietruszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój na pół, usuń nasiona, a miąższ wraz ze skórką pokrój w kostkę. Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią kurczaka. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek oraz cukinię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż kolejne 4 minuty. Na koniec dodaj kaszę bulgur, bazylię oraz posiekanego pomidora. Dokładnie wymieszaj farsz i zestaw patelnię z ognia.

Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu ułóż porwaną na kawałki mozzarellę. Papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180oC. Blaszkę z paprykami wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowe papryki podawaj na rukoli posypane świeżo posiekaną natki pietruszki.