Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój na pół, usuń nasiona, a miąższ wraz ze skórką pokrój w kostkę. Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią kurczaka. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek oraz cukinię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż kolejne 4 minuty. Na koniec dodaj kaszę bulgur, bazylię oraz posiekanego pomidora. Dokładnie wymieszaj farsz i zestaw patelnię z ognia.
Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu ułóż porwaną na kawałki mozzarellę. Papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180oC. Blaszkę z paprykami wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowe papryki podawaj na rukoli posypane świeżo posiekaną natki pietruszki.