Ciasto:
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej do ok. 40oC. Przelej do dzieży i dodaj cukier i drożdże, dokładnie połącz. Przesiej mąkę, dodaj proszek, sól i sodę. Do rozpuszczonego masła z mlekiem dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę przy włączanym na wolne obroty mikserze. Jak tylko się połączą mieszaj ok. 10 min na wyższych obrotach. Przełóż ciasto uformowane w kulę do nasmarowanej olejem miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 h, aż podwoi objętość.
Farsz:
Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru, na koniec dodaj posiekany czosnek, kminek i krótko smaż. W misce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj startą skórkę z cytryny i sok. Dodaj ugotowaną kaszę i boczek. Natkę i miętę posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj miód i pieprz i połącz. Jeśli potrzeba dodaj soli do smaku i ewentualnie trochę więcej śmietany do uzyskania jednolitej masy.
W misce roztrzep jajko z mlekiem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj między dwoma pergaminami na grubość około 1 cm. Rozłóż na nim farsz i zawiń. Zaciśnij brzegi i z góry posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp pieprzem, solą i kminkiem.
Odstaw pod przykryciem na 30 min do 1 h do ponownego wyrośnięcia i piecz w temp. 180oC przez około 25 min.