@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Wielkanocny Kulebiak
Przepis na:
Wielkanocny Kulebiak
Składniki przepisu:
  • 50 G MASŁA EKSTRA MLECZNA POLANA
  • OLEJ SŁONECZNIKOWY MARYSIA
  • 1 JAJKO
  • 1 ŁYŻKA MLEKA MLECZNA POLANA
  • 100 G KASZY GRYCZANEJ (UGOTOWANEJ) MARYSIA
  • 00 G TWAROGU TŁUSTEGO MLECZNA POLANA
  • 100 G WĘDZONEGO BOCZKU
  • 2-3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 18% MLECZNA POLANA
  • 2 GAŁĄZKI NATKI PIETRUSZKI
  • 1 GAŁĄZKA MIĘTY
  • 1 ŁYŻKA MIODU ZACZAROWANY OGRÓD
  • 180 ML MLEKA MLECZNA POLANA
  • 1/2 CYTRYNY
  • 1 ŁYŻKA KMINKU
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU ZACZAROWANY OGRÓD
  • PIEPRZ W MŁYNKU
  • 25 G DROŻDŻY ŚWIEŻYCH MARYSIA
  • 400 G MĄKI CHLEBOWEJ
  • 1 JAJKO
  • 40 G CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA MARYSIA
  • 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ciasto:
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej do ok. 40oC. Przelej do dzieży i dodaj cukier i drożdże, dokładnie połącz. Przesiej mąkę, dodaj proszek, sól i sodę. Do rozpuszczonego masła z mlekiem dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę przy włączanym na wolne obroty mikserze. Jak tylko się połączą  mieszaj ok. 10 min na wyższych obrotach. Przełóż ciasto uformowane w kulę do nasmarowanej olejem miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 h, aż podwoi objętość.

Farsz:
Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru, na koniec dodaj posiekany czosnek, kminek i krótko smaż. W misce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj startą skórkę z cytryny i sok. Dodaj ugotowaną kaszę i boczek. Natkę i miętę posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj miód i pieprz i połącz. Jeśli potrzeba dodaj soli do smaku i ewentualnie trochę więcej śmietany do uzyskania jednolitej masy.

W misce roztrzep jajko z mlekiem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj między dwoma pergaminami na grubość około 1 cm. Rozłóż na nim farsz i zawiń. Zaciśnij brzegi i z góry posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp pieprzem, solą i kminkiem.

Odstaw pod przykryciem na 30 min do 1 h do ponownego wyrośnięcia i piecz w temp. 180oC przez około 25 min.