Przepis na:
Wiatraczki z serem
Składniki przepisu:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego Go tove
  • 1 szt. sera camembert Mleczna Polana
  • 4 plastry sera żółtego gouda Mleczna Polana
  • 1 jajko L Marysia
  • 4 łyżki mleka UHT 1,5% Mleczna Polana
  • garść listków natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Nagrzej piekarnik do 160oC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ser żółty pokrój w paseczki. Ser camembert pokrój w cienkie plasterki. W miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Ułóż na nim ser żółty i camembert.

Sery posyp suszoną natką pietruszki. Ciasto zawiń w ciasny rulon. Brzeg ciasta posmaruj jajkiem z mlekiem. Rulon z ciasta pokrój na 12 kawałków. Porcje ciasta ułóż na blaszce do pieczenia.

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Gotowe wiatraczki podawaj udekorowane świeżymi listkami natki pietruszki.