Wegańska zupa marchwiowa
Przepis na:
Wegańska zupa marchwiowa
Składniki przepisu:
  • 500 g marchwi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 1 łyżka curry Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • ½ papryczki chili
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 łyżki masła orzechowego Chrup
  • 1 puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
  • 800 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Marchew obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Białą część pora obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj masło orzechowe, pastę curry, czosnek, pora i marchewkę i smaż jeszcze przez 4-5 minut. Po tym czasie zalej warzywa bulionem oraz mlekiem kokosowym i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem. Zamieszaj zupę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę podawaj z drobno posiekaną papryczką chili oraz listkami kolendry.