Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich 2 łyżki masła. Dokładnie wymieszaj puree. Wątróbkę panieruj w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i kładź na niego wątróbkę. Smaż po 1 minucie z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przełóż na talerzyk.
Na tą samą patelnię z tłuszczem ze smażenia wrzuć posiekaną w plasterki cebulę. Smaż cebulę na małym ogniu na złoty kolor. Usmażoną cebulę zalej białym winem i dodaj na patelnię usmażoną wątróbkę. Zaczekaj, aż wino odparuje i dodaj 1 łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj zawartość patelni i zestaw ją z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wątróbkę podawaj udekorowaną listkami szczawiku, z puree z ziemniaków i sałatką z czerwonej kapusty.