Tradycyjny karp w panierce
Przepis na:
Tradycyjny karp w panierce
Składniki przepisu:
  • 4 płaty karpia
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 jajka M Marysia
  • 200 ml mleka 1,5% UHT Mleczna Polana
  • 1 szkl. mąki luksusowej Marysia
  • 1 szkl. bułki tartej Marysia
  • 150 ml oleju rzepakowego Marysia
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Płaty karpia oczyść z łusek, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie odsącz płaty na ręczniku papierowym, dopraw solą i pieprzem.

Mąkę i bułkę tartą przesyp na osobne talerze. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem i dopraw solą oraz pieprzem. Płaty karpia panieruj w mące, jajkach i w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej z gałązką rozmarynu. Kładź płaty karpia na rozgrzanym oleju i smaż z każdej strony na złoty kolor po 3-4 minuty. Usmażonego karpia kładź na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Karpia podawaj z ulubionymi dodatkami.