Tradycyjny barszcz biały
Przepis na:
Tradycyjny barszcz biały
Składniki przepisu:
  • 1 butelka koncentratu barszczu białego Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżka chrzanu Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
  • 2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 200 g boczku Rzeźnik Szymon
  • 200 g białej kiełbasy Rzeźnik Szymon
  • 4 jajka z wolnego wybiegu M Marysia
  • 100 ml śmietanki UHT 30% Mleczna Polana
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • ½ cytryny
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Włoszczyznę obierz, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Wywar przecedź przez sitko. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Boczek pokrój w kostkę i przełóż do garnka.

Garnek postaw na małym ogniu i wytapiaj boczek przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż 2 minuty. Po tym czasie wlej do garnka bulion. Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadź wywar do wrzenia. Do garnka wlej koncentrat i zamieszaj barszcz.

Dodaj chrzan, sok z cytryny i zagotuj barszcz. Gorącym barszczem zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Barszcz dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Barszcz biały podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.