Tiul z ryżu
Rozgotuj ryż do miękkości. Tak przygotowany blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę rozsmaruj równomiernie na papierze do pieczenia lub macie silikonowej. Całość posyp solą i chili, następnie przełóż na blachę. Susz w piekarniku (ustawionym na 90 stopni) ok 60 min. Następnie rozgrzej w garnku olej i wrzucaj poszarpane elementy tiulu. Trzymaj w oleju kilka sekund (aż spuchną). Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tatar
Obraną szalotkę drobno posiekaj. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Miąższ warzywa pokrój w kosteczkę. Pestek nie wyrzucaj, odłóż do osobnego naczyńka. Awokado obierz i przygotuj jak resztę składników. Pomidora, szalotkę i awokado przełóż do misy. Delikatnie mieszając dolej: sok z cytryny oraz sos sojowy, całość posyp szczyptą cukru i dopraw chili. Tatara przełóż na talerz, formuj za pomocą miseczki lub ausztacherki. Podawaj z miąższem pomidora, chipsem ryżowym i zieleniną. Całość skrop oliwą.