Szparagi zielone na sosie holenderskim
Przepis na:
Szparagi zielone na sosie holenderskim
Składniki przepisu:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól, do smaku
  • 1 cytryna
  • 1/3 papryczki chili
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 3 żółtka z jaj l Marysia
  • 100 g masła ekstra Mleczna Polana
  • 100 ml białego wina
  • 1 garść orzechów nerkowca Bacalis
  • 1 garść migdałów w płatkach Bacalis
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Szparagi obierz ze skórki, odetnij końcówki i opłucz pod bieżącą wodą. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Zbierz powstałą pianę i przecedź masło przez gęste sitko.

Białe wino wlej do drugiego rondelka i dodaj do niego posiekaną w plasterki papryczkę chili. Rondelek postaw na małym ogniu i zredukuj wino o połowę następnie przecedź przez sitko i wystudź.

Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca i płatki migdałów.

Żółtka przełóż do miski, dodaj sól, wino i wymieszaj. Miskę z żółtkami umieść nad kąpielą wodną i ubijaj. Do żółtek dodawaj stopniowo sklarowane masło, nie przerywaj ubijania. Po około 5 minutach, gdy sos zgęstnieje, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i lekko przestudź.

Na patelnię wlej 300 ml wody i doprowadź ją do wrzenia. Do wrzącej wody dodaj pół łyżeczki soli, sok z cytryny oraz szparagi. Gotuj na małym ogniu około 5 minut.

Gotowe szparagi podawaj na sosie holenderskim, z prażonymi płatkami migdałów i orzechami nerkowca. Danie posyp posiekaną natka pietruszki i skórką otartą z cytryny.