Przepis na:
Szaszłyk z kurczakiem i warzywami
Składniki przepisu:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżka suszonego oregano Na Szlaku Smaku
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1/2 bakłażana
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g małych pieczarek
  • 1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • sól, pieprz do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Szaszłyk:
Kurczaka wytrybuj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką i kolendrą. Bakłażana pokrój w kostkę, dopraw solą i oliwą z oliwek. Na długą wykałaczkę wbij jeden koniec plastra boczku, nabij kawałek kurczaka i zawiń boczkiem. Następnie nabij kawałek bakłażana i ponownie zawiń boczkiem. Postępuje analogicznie z pomidorem i pieczarką, tworząc z boczku „falę” przez całą długość szaszłyka. Smaż na patelni grillowej ze wszystkich stron do uzyskania złotego koloru boczku i kurczaka.

Sos:
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki ze zmiażdżonym czosnkiem i dopraw solą.