Mięso z indyka drobno posiekaj. Chleb tostowy namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Dopraw mięso solą oraz pieprzem i wyrób za pomocą dłoni. Uformuj 8 małych pulpetów i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i usmaż na niej pulpety.
Usmażone mięso przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj pomidory z puszki i czarne oliwki. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj pulpety i 100 ml wody.
Gotuj 15 minut na mały ogniu. Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj go do rondla z sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Sycylijskie pulpety podawaj z bazylią i natką pietruszki.