Sycylijskie pulpety
Przepis na:
Sycylijskie pulpety
Składniki przepisu:
  • 2 filety z indyka
  • 2 garści czarnych oliwek Philosophie
  • 6 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
  • pieprz, do smaku
  • sól, do smaku
  • 200 g makaronu kokardki Pasta la Vista
  • 2 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
  • 2 łyżki mąki luksusowej Marysia
  • 50 ml mleka Mleczna Polana
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 gałązki bazylii
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów krojonych Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Mięso z indyka drobno posiekaj. Chleb tostowy namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Dopraw mięso solą oraz pieprzem i wyrób za pomocą dłoni. Uformuj 8 małych pulpetów i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i usmaż na niej pulpety.

Usmażone mięso przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj pomidory z puszki i czarne oliwki. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj pulpety i 100 ml wody.

Gotuj 15 minut na mały ogniu. Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj go do rondla z sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Sycylijskie pulpety podawaj z bazylią i natką pietruszki.