Świderki z kapustą i boczkiem
Przepis na:
Świderki z kapustą i boczkiem
Składniki przepisu:
  • 150 g boczku wędzonego Rzeźnik Szymon
  • 200 g makaronu świderek Marysia
  • 500 g kiszonej kapusty Zaczarowany Ogród
  • 1 cebula
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kapustę kiszoną przełóż do garnka, zalej wodą tak, aby przykrywała kapustę. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.

Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i przez 2-3 minuty przesmaż na nim boczek. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj ugotowaną i odciśniętą kapustę i smaż kolejne 5 minut.

Na koniec dodaj posiekany koperek i makaron. Całość zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.