Suflet szpinakowy
Przepis na:
Suflet szpinakowy
Składniki przepisu:
  • 400 g szpinaku w liściach Zaczarowany Ogród
  • 2 kromki pieczywa tostowego maślanego Wypiekarnia i Ciachownia
  • 100 ml śmietanki 30% UHT Mleczna Polana
  • 2 łyżki masła 82% ekstra Mleczna Polana
  • 4 jajka M Marysia
  • 40 g tartego parmezanu
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Pieczywo porwij na mniejsze kawałki  i wrzuć do dzbanka blendera kielichowego. Następnie dodaj szpinak, śmietankę i krótko zmiksuj. Masę przelej do miski, dodaj żółtka oraz połowę parmezanu.

Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodaj stopniowo do masy i delikatnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200oC. Cztery kokilki posmaruj masłem i napełnij je masą. Wierzch posyp resztą parmezanu. Kokilki wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Gotowe suflety podawaj na gorąco.