Studenckie zapieksy
Przepis na:
Studenckie zapieksy
Składniki przepisu:
  • 4 bagietki
  • 4 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 150 g sera żółtego w kawałku
  • 200 g pieczarek Zaczarowany Ogród
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • keczup łagodny Na Szlaku Smaku, do podania
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Pieczarki opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odłóż 4 gałązki natki pietruszki do dekoracji. Resztę natki drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło rozpuść w rondlu i wrzuć na nie starte pieczarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na małym ogniu bez przykrycia przez około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, zamieszaj i zestaw rondel z ognia. Za pomocą blendera zmiksuj pieczarki na gładką masę.

Bagietki przekrój na pół. Na każdą połówkę nałóż pieczarki oraz starty ser żółty. Tak przygotowane bagietki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180oC, wstaw do niego bagietki i zapiekaj przez 10 minut. Gotowe zapiekanki podawaj z keczupem i siekaną natką pietruszki.