Nagrzej piekarnik do 180oC. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Plastry karkówki natrzyj 1 łyżką oleju.
Rozgrzej patelnię i kładź na niej plastry karczku oraz świeży rozmaryn i czosnek. Smaż z każdej strony po ok. 2,5 minuty. Następnie dodaj na patelnię 2 łyżki masła i wstaw do piekarnika. Zapiekaj steki przez około 10 minut. Gotowe steki wyjmij z piekarnika, aby mięso odpoczęło. Dopraw steki do smaku solą i pieprzem.
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć na nią cebulę i przesmaż na złoty kolor. Do usmażonej cebuli dodaj łyżkę masła oraz ostrą i słodką paprykę. Wymieszaj cebulę z przyprawami i dodaj do niej przecier pomidorowy oraz ryż. Smaż przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Steki podawaj z ryżem na ostro. Danie możesz udekorować listkami szczawiku.