Stek z karczku z ryżem na ostro
Przepis na:
Stek z karczku z ryżem na ostro
Składniki przepisu:
  • 4 plastry karkówki
  • 1 łyżka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku
  • sól
  • 200 g ryżu długoziarnistego Marysia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Nagrzej piekarnik do 180oC. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Plastry karkówki natrzyj 1 łyżką oleju.

Rozgrzej patelnię i kładź na niej plastry karczku oraz świeży rozmaryn i czosnek. Smaż z każdej strony po ok. 2,5 minuty. Następnie dodaj na patelnię 2 łyżki masła i wstaw do piekarnika. Zapiekaj steki przez około 10 minut. Gotowe steki wyjmij z piekarnika, aby mięso odpoczęło. Dopraw steki do smaku solą i pieprzem.

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć na nią cebulę i przesmaż na złoty kolor. Do usmażonej cebuli dodaj łyżkę masła oraz ostrą i słodką paprykę. Wymieszaj cebulę z przyprawami i dodaj do niej przecier pomidorowy oraz ryż. Smaż przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Steki podawaj z ryżem na ostro. Danie możesz udekorować listkami szczawiku.