Stefanka
Przepis na:
Stefanka
Składniki przepisu:
  • 200 g herbatników maślanych Conchador
  • 4 żółtka z jaj L Marysia
  • 250 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 200 g czekolady mlecznej Choco Charlie
  • 100 g czekolady gorzkiej Choco Charlie
  • 100 ml śmietanki 30% UHT Mleczna Polana
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Miskę z ubitymi żółtkami umieść na rondlu z gotująca się wodą i ubijaj w kąpieli parowej przez 10 minut. Ubite żółtka przestudź. 200 g mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.

Miękkie masło utrzyj i połącz z rozpuszczoną czekoladą oraz masą jajeczną. Krem zmiksuj dokładnie do połączenia się składników. Na dnie blaszki wyłóż warstwę herbatników. Następnie nałóż część kremu i przykryj go warstwą herbatników. Postępuj tak do wyczerpania składników. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Śmietankę podgrzej w rondelku i włóż do niej gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszaj polewę. Gotowe ciasto wyjmij z lodówki i przełóż na talerz. Przed podaniem oblej stefankę polewą czekoladową.