Brokuł opłucz i podziel na małe różyczki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Pierś z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plastry.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Brokuły przełóż na sitko i zanurz w garnku z gotującym się makaronem. Blanszuj przez 3 minuty, a następnie odsącz i przełóż do miseczki.
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę. Do cebuli dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez 5 minut. Po tym czasie podlej kurczaka białym winem i duś przez 2-3 minuty.
Do kurczaka dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i wlej śmietanę. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj brokuły i gotuj przez 1 minutę. Do sosu dodaj odcedzony makaron. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Makaron podawaj z tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.