Śniadanie drwala
Przepis na:
Śniadanie drwala
Składniki przepisu:
  • 100 g boczku Rzeźnik Szymon
  • 1 puszka fasoli czerwonej Zaczarowany Ogród
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 4 jajka M Marysia z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 2 tortille pszenne
  • ½ cytryny
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cebula
  • 4 gałązki natki pietruszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek. Smaż przez 4-5 minut na małym ogniu. Usmażony boczek przełóż na miseczkę, tłuszcz zachowaj na patelni. Na tłuszcz z boczku wrzuć cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie usmażoną cebulę przełóż do miski i dodaj do niej fasolę z puszki z odrobiną zalewy. \

Dopraw do smaku solą, pieprzem i zblenduj na pastę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj pomidory i cebulę. Dopraw do smaku sola i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.

Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż na niej tortillę z obu stron. Na pozostałym maśle usmaż jajka sadzone. Tortillę posmaruj pastą z fasoli. Na wierzchu ułóż jajka sadzone, boczek i salsę z pomidorów. Przed podaniem udekoruj danie świeżo posiekaną natka pietruszki.