@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.png);} }
Skrzydełka z pieca na ostro
Przepis na:
Skrzydełka z pieca na ostro
Składniki przepisu:
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki ziaren sezamu sól, do smaku
  • 3 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 słoik dyni marynowanej Zaczarowany Ogród
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
  • 50 ml oleju rzepakowego Marysia
  • 1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki ziaren sezamu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Skrzydełka opłucz, odetnij im lotki i przekrój na pół. Następnie natnij mięso przy kostkach i ściągnij mięso w dół. Usuń najcieńszą z kostek.

W misce wymieszaj olej, miód, majeranek, paprykę słodką, pieprz cayenne i sól, a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalej skrzydełka. Za pomocą dłoni wmasuj marynatę w skrzydełka. Odstaw skrzydełka na 30 minut.

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Skrzydełka układaj na blaszce kostkami do góry. Blaszkę zawiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut w 120oC.

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180oC, posyp skrzydełka sezamem i zapiekaj przez 5 minut.

Skrzydełka podawaj z marynowaną dynią.