Sernik na zimno z daktylami i toffi (4 porcje)
Przepis na:
Sernik na zimno z daktylami i toffi (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 100 g biszkoptów Sielanka
  • 20 g żelatyny wieprzowej Marysia
  • 150 g suszonych daktyli Bacalis
  • 60 g masła Mleczna Polana
  • 100 g cukru
  • 120 g śmietanki 30% Mleczna Polana
  • 70 g białej czekolady Choco Charlie
  • olej słonecznikowy Marysia
  • szczypta kwasku cytrynowego Marysia
  • szczypta soli
  • 1 kg twarogu sernikowego Mleczna Polana
  • 500 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
  • 200 ml mleka Mleczna Polana
  • 160 g cukru
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Biszkopty rozkrusz, białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem (nad sosem toffi). Po rozpuszczeniu połącz z biszkoptami i dodaj kwasek cytrynowy oraz szczyptę soli. Przygotowaną masę rozłóż dokładnie na spodzie formy i wstaw do lodówki.

W mleku rozpuść żelatynę i zagrzej. Daktyle drobno posiekaj. W mikserze planetarnym ubij śmietankę, gdy będzie w połowie ubita, dodaj powoli cukier i ubijaj do półsztywnej konsystencji. Dodaj ser łyżka po łyżce do śmietany, delikatnie ubijając. Żelatynę wlej delikatnie do masy. Dosyp daktyle i zamieszaj. Przelej do naszykowanej formy z czekoladowym spodem.

W rondlu połącz składniki i gotuj do uzyskania gęstego sosu.