Schabowe zawijasy
Przepis na:
Schabowe zawijasy
Składniki przepisu:
  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego edamskiego Mleczna Polana
  • 2 jajka M Marysia
  • 1 opakowanie bukietu warzyw Zaczarowany Ogród
  • ½ szkl. mąki luksusowej Marysia
  • ½ szkl. bułki tartej Marysia
  • 100 ml oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Plastry schabu rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. W razie potrzeby przytnij nożem skrawki mięsa tak, aby kotlet miał kształt zbliżony do prostokąta. Na każdym plastrze schabu ułóż plaster szynki i żółtego sera. Mięso zawiń ciasno wzdłuż dłuższego boku. Każdego zawijasa przekrój na pół.

Bułkę tartą i mąkę przesyp na osobne talerzyki. Jajka roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu na głębokim talerzu. Zawijasy panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Następnie kładź na rozgrzanym oleju i smaż z każdej strony na złoty kolor.

Usmażone mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z zawijasami włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC. i zapiekaj przez 10 minut.

Bukiet warzyw ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Zawijasy podawaj z bukietem warzyw.