Przepis na:
Sałatka ziemniaczana
Składniki przepisu:
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy Philosophie
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól
  • 4 ogórki kiszone Zaczarowany Ogród
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • 100 g boczku w plastrach
  • 4 jajka z wolnego wybiegu Marysia
  • 2 łyżki majonezu Wytworny Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki wystudź i obierz ze skórki.

Boczek pokrój w szerokie paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż po 1 minucie z każdej strony tak, aby boczek się zrumienił. Usmażony boczek przełóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W misce wymieszaj oliwę, 1 łyżkę soku z cytryny, majonez i musztardę. Sos dopraw do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Ziemniaki, jajka oraz ogórki kiszone pokrój w grubą kostkę i przełóż do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Na wierzchu sałatki ułóż podsmażony boczek. Przed podaniem udekoruj gałązkami szczypiorku.