Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki wystudź i obierz ze skórki.
Boczek pokrój w szerokie paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż po 1 minucie z każdej strony tak, aby boczek się zrumienił. Usmażony boczek przełóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W misce wymieszaj oliwę, 1 łyżkę soku z cytryny, majonez i musztardę. Sos dopraw do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Ziemniaki, jajka oraz ogórki kiszone pokrój w grubą kostkę i przełóż do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Na wierzchu sałatki ułóż podsmażony boczek. Przed podaniem udekoruj gałązkami szczypiorku.