Ser pleśniowy dzielimy na kawałki. Następnie dodajemy czarnuszkę, nieco soli oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i panierujemy przy użyciu mąki pszennej, bułki tartej oraz jajka. Niewielkie porcje sera formujemy w kulki. Następnie obtaczamy w mące, potem maczamy w jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na głębokim oleju do momentu, w którym panierka uzyska brązowy kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy pokrojone w talarki rzodkiewki, słodką paprykę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule szalotki kroimy na talarki, a świeżą pietruszkę, koperek i bazylię siekamy. Komponujemy sałatkę.
W misce łączymy kolejno świeżą rukolę, roszponkę, szalotkę, posiekane zioła, przestygnięte smażone warzywa z suszonymi pomidorami. Doprawiamy octem winnym, czarnuszką, odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Całość mieszamy. Na porcji sałatki umieszczamy serowe kulki, następnie całość posypujemy nasionami słonecznika i świeżymi liśćmi bazylii. Sałatka gotowa!