Sałatka z kalafiorem i krewetkami
Przepis na:
Sałatka z kalafiorem i krewetkami
Składniki przepisu:
  • 450 g krewetek Master Fish
  • 3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 2 łyżki masła ekstra Mleczna Polana
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 kalafior
  • 1 cytryna
  • 5 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
  • ½ papryczki chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, cukrem i łyżeczką soli. Blanszuj kalafiora przez 7 minut, a następnie odcedź go na sitku.

Krewetki obierz z pancerzy, pancerze zachowaj. Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią pancerze z krewetek. Smaż przez 2-3 minuty, w tym czasie pancerze zmienią kolor na czerwony. Zawartość patelni przecedź przez sitko. Masło krewetkowe przelej z powrotem na patelnię i przesmaż na nim posiekany w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodaj krewetki i smaż po 1 minucie z każdej strony. Na koniec skrop krewetki sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Do krewetek dodaj kalafiora, posiekaną natkę pietruszki i posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawaj posypaną tartym parmezanem i startą skórką z cytryny.