@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Sałatka warstwowa w słoiku
Przepis na:
Sałatka warstwowa w słoiku
Składniki przepisu:
  • 200 g makaronu świderek Marysia
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
  • 50 ml wody
  • sól, do smaku
  • 200 g szynki konserwowej
  • 150 g mini mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • ½ puszki kukurydzy Zaczarowany Ogród
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki świeżej bazylii
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos winegret. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, 50 ml wody, skórkę i sok z cytryny. Gotowy sos dopraw solą.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na połówki. Szynkę pokrój w paseczki. Bazylię drobno posiekaj.

Układaj warstwy sałatki w słoiku: makaron, kukurydzę, pomidor, cebulę, czosnek, mozzarellę, listki bazylii, szynkę, aż do wykończenia składników. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret.