Przepis na:
Sałatka Superfood
Składniki przepisu:
  • 1 batat
  • Garść listków świeżej mięty
  • Kilka gałązek świeżych ziół – tymianku oraz rozmarynu
  • Garść świeżej rukoli
  • kawałek rolady koziego sera
  • 50-75 ml oliwy z oliwek Philosophie
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
  • Sól w młynku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy Marysia
  • Sól w młynku
  • Garść orzechów włoskich Bacalis
  • Garść słonecznika łuskanego BIO Bacalis
  • ¼ główki małej czerwonej kapusty
  • Kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy Marysia
  • Kilka pomidorków koktajlowych
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

1. Batat dokładnie myjemy i odcinamy końce, przecinamy wzdłuż i kroimy w plastry, a następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego wraz z posiekanym w plasterki czosnkiem, świeżymi listkami tymianku oraz rozmarynu. Całość polewamy odrobiną oleju oraz oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości, ok. 125 minut.

2. Na patelni prażymy orzechy włoskie oraz słonecznik, soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a w międzyczasie przygotowujemy dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

3. Poszatkowaną w paski kapustę wrzucamy do miski i od razu oblewamy ją niewielką ilością dressingu. Następnie dodajemy upieczone plasterki batatu, kilka łyżek ugotowanej soczewicy, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz uprażone orzechy i słonecznik, a także listki świeżej mięty i rukolę. Całość dokładnie mieszamy, podlewamy pozostałym dressingiem.

Po wyłożeniu na talerz dekorujemy odrobiną koziego sera.