Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej orzechy laskowe. Uprażone orzechy przełóż na czystą ściereczkę, zawiń i energicznie pocieraj ściereczką o orzechy. Dzięki temu łatwo usuniesz skórkę z orzechów. Obrane orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Każdą galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku i przelej do prostokątnych pojemniczków. Galaretki wstaw do lodówki, aby zastygły. Gotowe galaretki pokrój ostrym nożykiem w dużą kostkę.
Plastry ananasa pokrój w kostkę. Maliny i borówki opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sicie.
W pucharkach układaj kolejno warstwami: galaretkę pomarańczową, ananasa, maliny, galaretkę agrestową, borówki amerykańskie i orzechy laskowe. Wierzch sałatki udekoruj listkami mięty.