Sałatka brytyjska
Przepis na:
Sałatka brytyjska
Składniki przepisu:
  • 200 g kaszy pęczak Marysia
  • 2 garści orzechów włoskich Bacalis
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 2 puszki tuńczyka w oleju Master Fish
  • 1 łyżka tartego chrzanu Wytworny Na Szlaku Smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 2 ugotowane czerwone buraki
  • 2 jabłka
  • ½ cytryny
  • 2 garści kiełków
  • 4 gałązki natki pietruszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kaszę pęczak ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. W miseczce wymieszaj chrzan i jogurt naturalny. Dopraw sos do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrop sokiem z ½ cytryny. Buraczki obierz ze skórki i pokrój w niezbyt dużą kostkę.

Na dnie przygotowanych słoików ułóż pokrojone buraczki. Następnie nałóż warstwę kaszy pęczak oraz starte jabłka. Na jabłka wyłóż po równo porcje sosu, a następnie nałóż odsączonego z zalewy tuńczyka. Na tuńczyka wyłóż grubo posiekane orzechy włoskie. Wierzch sałatki udekoruj kiełkami oraz listkami natki pietruszki.