Sałata z marynowanym burakiem, serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką
Przepis na:
Sałata z marynowanym burakiem, serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką
Składniki przepisu:
  • 2 słoiki buraczków w kulkach Zaczarowany Ogród
  • szczypta soli
  • 100 g rukoli
  • 120 g sera pleśniowego blue
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 100 ml soku jabłkowego Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego Marysia
  • 2 łyżki oliwy Philosophie
  • 100 ml octu balsamicznego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Gruszki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i skarmelizuj owoce z obu stron na złoty kolor. Całość zalej sokiem jabłkowym i zredukuj nadmiar płynu. Gruszki wyjmij, aby na tej samej patelni skarmelizować podlane octem balsamicznym kulki z buraków (ok 3 min).

Następnie zawartość patelni zmieszaj z oliwą  (sos/ dresing). Do rondla wlej olej, rozgrzej go i wrzuć pestki dyni. Gdy zaczną strzelać, przecedź przez sito i odsącz na ręczniku papierowym, posolić do smaku. W misie zmieszaj sos z liśćmi rukoli, wyłóż na talerz razem z gruszką, serem pleśniowym i burakiem.

Całość skrop oliwą, posyp pestkami dyni i udekoruj siekaną natką pietruszki.