Ryż smażony po chińsku
Przepis na:
Ryż smażony po chińsku
Składniki przepisu:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1/4 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 l oleju rzepakowego Marysia
  • 200 g ryżu długoziarnistego Marysia
  • 3 jajka M Marysia
  • 6 pieczarek
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pora
  • 1/2 puszki kukurydzy Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Przygotuj warzywa: umyj, obierz ze skórek, wytnij gniazda nasienne z papryki i pokrój w paseczki lub w plasterki. Chili posiekaj drobno. Filet z kurczaka pokrój w cienkie plasterki.

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją. Rozgrzej wok  lub głęboką patelnię i wlej do niego olej. Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i smaż 2-3 minuty, przełóż go do miseczki. Olej przelej do woka, wrzuć marchewkę, paprykę, pieczarki, pora, czosnek i chili i smaż 2 minuty, a następnie warzywa przecedź przez sito. Do woka wlej roztrzepane jajka, krótko przesmaż i przecedź przez sito. Usmażone jajka przełóż do miseczki.

Do woka wlej olej sezamowy, bulion, sos sojowy i ostrygowy, doprowadź do wrzenia. Następnie do woka wrzuć kurczaka, usmażone warzywa, jajka, kukurydzę i kapustę pekińską. Zagotuj, wymieszaj i zestaw z ognia. Gotowe warzywa podawaj z ryżem. Danie udekoruj zieleniną i prażonymi ziarnami sezamu.