Ryż na mleku z gruszką i cynamomen
Przepis na:
Ryż na mleku z gruszką i cynamomen
Składniki przepisu:
  • 200 g ryżu Marysia
  • szczypta soli
  • 700 ml mleka UHT 3,2% Mleczna Polana
  • 1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 30 g cukru
  • 2 gruszki
  • ½ cytryny
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
  • garść rodzynek Bacalis
  • 1 łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Do garnka wlej mleko, dodaj ryż, masło i szczyptę soli. Postaw garnek na małym ogniu, doprowadź mleko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Do ryżu dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Gruszki opłucz pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

Miód rozgrzej na patelni i dodaj do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gdy mieszanina zawrze, wrzuć na patelnię ćwiartki gruszki i rodzynki. Karmelizuj gruszki z każdej strony przez 3-4 minuty.

Ryż podawaj w miseczkach z karmelizowaną gruszką i rodzynkami.