Przepis na:
Rosół z pieczonych skrzydełek z chrzanem
Składniki przepisu:
  • 1 KG SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
  • sól i pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
  • 3 JAJKA
  • 6 ŁYŻEK MĄKI TORTOWEJ MARYSIA
  • 1 ŁYŻKA CHRZANU TARTEGO
  • 1 GAŁĄZKA NATKI PIETRUSZKI
  • 2 GAŁĄZKI LUBCZYKU
  • PIEPRZ W MŁYNKU
  • 2 MARCHWIE
  • 1 PIETRUSZKA
  • ½ SELERA KORZENIOWEGO
  • 2 CEBULE
  • 4 LIŚCIE LAUROWE NA SZLAKU SMAKU
  • 3 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO NA SZLAKU SMAKU
  • 1 GAŁĄZKA ROZMARYNU
  • OLEJ SŁONECZNIKOWY MARYSIA
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Skrzydełka dokładnie umyj, odetnij lotkę i natnij, aby rozciąć skórę. Przełóż skrzydła na blachę, dodaj odrobinę oleju i dokładnie nasmaruj. Wstaw do pieca w temp. 210oC, razem z obraną i przeciętą na pół cebulą na około 20 min (do ciemno-brązowego koloru). Przełóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wodą i wstaw na ogień. Dodaj przyprawy, rozmaryn i gotuj około 1 h, następnie dodaj zioła i wyłącz ogień. Przecedź i dopraw solą i pieprzem.

Jajka rozbij w misce i dodaj mąkę, chrzan i odrobinę soli. Odlej porcję rosołu i wstaw do zagotowania. Na gotujący się rosół wlewaj kluski i gotuj krótko. Nakładaj do talerza, dodaj posiekaną natkę i lubczyk. .