Przepis na:
Rogaliki z morelą
Składniki przepisu:
  • 125 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 1 jajko M Marysia
  • 2 łyżki mleka 3,2% Mleczna Polana
  • 1 ½ szkl. mąki tortowej Marysia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży
  • 100 g suszonych moreli Bacalis
  • 1 pomarańcza
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Pomarańczę sparz, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Sok oraz skórkę z pomarańczy przełóż do rondelka. Następnie dodaj pokrojone w cienkie paski suszone morele. Rondelek postaw na małym ogniu i gotuj morele 10 minut pod przykryciem. Następnie wystudź i zmiksuj blenderem na gładką masę. Nadzienie przełóż do miseczki.
Zimne masło pokrój na stolnicy na małe kawałeczki. Dodaj do niego 1 łyżkę cukru pudru, mąkę, suszone drożdże oraz kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto.

Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 4 mm. Za pomocą dużego talerza o średnicy około 30 cm wytnij z ciasta koło. Ciasto pokrój na 8 równych trójkątów.

Na szerszej części każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zawijaj w kierunku cieńszego końca, formując rogaliki.

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rogalików posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez 20 minut. Gotowe rogaliki przestudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.