Pomarańczę sparz, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Sok oraz skórkę z pomarańczy przełóż do rondelka. Następnie dodaj pokrojone w cienkie paski suszone morele. Rondelek postaw na małym ogniu i gotuj morele 10 minut pod przykryciem. Następnie wystudź i zmiksuj blenderem na gładką masę. Nadzienie przełóż do miseczki.
Zimne masło pokrój na stolnicy na małe kawałeczki. Dodaj do niego 1 łyżkę cukru pudru, mąkę, suszone drożdże oraz kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 4 mm. Za pomocą dużego talerza o średnicy około 30 cm wytnij z ciasta koło. Ciasto pokrój na 8 równych trójkątów.
Na szerszej części każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zawijaj w kierunku cieńszego końca, formując rogaliki.
Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rogalików posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez 20 minut. Gotowe rogaliki przestudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.