Risotto z owocami morza
Przepis na:
Risotto z owocami morza
Składniki przepisu:
  • 200 g ryżu basmati Marysia
  • 300 ml bulionu
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 2 opakowania mieszanki morskiej Master Fish
  • 4 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • kawałek parmezanu
  • ½ cytryny
  • ½ cebuli
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 100 ml białego wina
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuść 3 łyżki masła i wrzuć na nie cebulę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie wlej wino. Zaczekaj, aż wino odparuje i dodaj ryż.

Następnie wlej połowę bulionu i gotuj risotto na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną porcję i gotuj jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie dodaj owoce morza, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Dokładnie zamieszaj risotto i gotuj na małym ogniu przez 4-5 minut.

Na koniec dodaj resztę masła. Gotowe danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Risotto podawaj z tartym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.