Puszyste omlety z owocami
Przepis na:
Puszyste omlety z owocami
Składniki przepisu:
  • 4 jajka L Marysia
  • 4 łyżki mąki luksusowej Marysia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 200 g drobnych sezonowych owoców
  • sól do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Jajka rozbij, dokładnie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodaj partiami cukier oraz żółtka. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta i smaż na bardzo małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Omlety podawaj polane kwaśną śmietaną, posypane cukrem pudrem i z sezonowymi owocami na wierzchu.