Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i oliwy. Wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż kolejne 2 minuty. Zestaw patelnię z ognia i przestudź cebulę z czosnkiem.
Mięso mielone przełóż do miski. Do mięsa wbij jajko, dodaj pieprz, sól, cebulę z czosnkiem oraz posiekaną połowę natki pietruszki. Wyrób mięso, a na koniec dodaj bułkę tartą i jeszcze raz wymieszaj całość. Za pomocą zwilżonych dłoni podziel mięso na porcje i uformuj pulpety. Każdy pulpet obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju i przełóż na nią pulpety.
Mięso smaż z każdej strony na złoty kolor. Następnie zalej pulpety przecierem pomidorowym oraz bulionem. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pulpety podawaj z kaszą bulgur, listkami szczawiku i natką pietruszki.