@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.png);} }
Pulpety z indyka
Przepis na:
Pulpety z indyka
Składniki przepisu:
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej Marysia
  • 2 łyżki mąki luksusowej Marysia
  • 7 łyżek oleju rzepakowego Marysia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • sól
  • pieprz
  • 200 g kaszy bulgur Marysia
  • 1 jajko L Marysia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • garść liści szczawiku
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 100 ml bulionu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

 Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i oliwy. Wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż kolejne 2 minuty. Zestaw patelnię z ognia i przestudź cebulę z czosnkiem.

Mięso mielone przełóż do miski. Do mięsa wbij jajko, dodaj pieprz, sól, cebulę z czosnkiem oraz posiekaną połowę natki pietruszki. Wyrób mięso, a na koniec dodaj bułkę tartą i jeszcze raz wymieszaj całość. Za pomocą zwilżonych dłoni podziel mięso na porcje i uformuj pulpety. Każdy pulpet obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju i przełóż na nią pulpety.

Mięso smaż z każdej strony na złoty kolor. Następnie zalej pulpety przecierem pomidorowym oraz bulionem. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pulpety podawaj z kaszą bulgur, listkami szczawiku i natką pietruszki.