Przepis na:
Przetwory na koniec wakacji
Składniki przepisu:
  • 3 kg pomidorów
  • odrobina pieprzu Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Marysia
  • 5 porów
  • 400 ml wody Aqua Rosa
  • 300 ml octu spirytusowego Na Szlaku Smaku
  • 8 g soli Na Szlaku Smaku
  • 20 g cukru
  • garść świeżego tymianku
  • kilka liści laurowych Na Szlaku Smaku
  • odrobina cukru
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • szczypta soli Na Szlaku Smaku
  • kilka goździków
  • 1 malutki seler
  • odrobina cynamonu Na Szlaku Smaku
  • odrobina czosnku w proszku Na Szlaku Smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Zdrowy domowy ketchup:

Pomidory kroimy i wrzucamy do garnka razem z pokrojonym selerem. Następnie do naszych pomidorów dodajemy kilka goździków, odrobinę cukru, ocet jabłkowy oraz delikatnie solimy i zagotowujemy.

Gdy pomidory lekko się zredukują, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, odrobinę czosnku granulowanego oraz szczyptę cynamonu. Gotujemy ok. 1 h do czasu, aż pomidory będzie można swobodnie przecedzić przez sitko.

Pomidory przecieramy przez sitko do miski. Ponownie wrzucamy do garnka i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy oraz dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z wodą. Zagotowujemy. Przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Por w słoikach:

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet spirytusowy, dodajemy sól, cukier, liście laurowe oraz odrobinę świeżego tymianku. Zagotowujemy.

Kroimy pory, aby pasowały do wielkości naszego słoika. Następnie dobrze je płuczemy.

Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy przygotowane pory. Układamy je dość ciasno.

Zalewamy pory w słoikach przygotowaną zalewą, następnie dobrze zakręcamy każdy słoik i odwracamy do góry dnem.