Przepis na:
Przekąski na piątkę
Składniki przepisu:
  • Szklanka płatków owsianych Marysia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
  • 2 żółtka jaj Marysia
  • 1 cukier wanilinowy Marysia
  • ewentualnie do smaku cukier lub zamiennik np. erytrytol lub ksylitol
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego Marysia
  • 250 ml wody niegazowanej Aqua Rosa
  • 250 ml mleczka kokosowego Na Szlaku Smaku
  • Szczypta soli Na Szlaku Smaku
  • 1 opakowanie musu mango
  • Łyżka podprażonych wiórków kokosowych Bacalis
  • 4 łyżki orzechów włoskich Bacalis
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Marysia
  • 4 łyżki orzechów laskowych Bacalis
  • Pół szklanki żurawiny Bacalis
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego Marysia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżki płynnego miodu Zaczarowany Ogród
  • 500 ml mleka Mleczna Polana
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Domowa granola

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp płatki owsiane i resztę sypkich produktów. Dodaj posiekane orzechy włoskie oraz laskowe i bakalie, polej miodem i posyp cynamonem. Przed włożeniem do piekarnika przemieszaj całość Piecz przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Po upieczeniu przesyp do słoika i przechowuj w szafce.

Domowy budyń

Połowę mleka wlej do rondelka, a drugą połowę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i ewentualnym cukrem oraz żółtkami. Kiedy mleko się zagotuje, wlej do niego mieszankę, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aby uniknąć grudek. Podawaj na ciepło z łyżką powideł śliwkowych albo z niespodzianką w postaci kosteczki czekolady. 

Ryż kokosowy

Ryż ugotuj pół na pół w wodzie z mleczkiem kokosowym i odrobiną soli aż będzie miękki. Jeżeli jest płynny możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody). Ugotowany ryż przełóż do pojemników na lunch, polej musem mango i posyp podprażonymi płatkami kokosowymi