Polędwiczka w porach
Przepis na:
Polędwiczka w porach
Składniki przepisu:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól, do smaku
  • 1 opakowanie klusków na parze Go tove
  • 1 duży por
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 100 ml śmietanki UHT 30% Mleczna Polana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej Zaczarowany Ogród
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Polędwiczkę oczyść z błony i pokrój. Każdy plaster delikatnie rozgnieć dłonią. Pora oczyść, przekrój na pół, a następnie w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej plastry polędwiczki.

Smaż po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną polędwiczkę przełóż na talerz. Na tą samą patelnię wyłóż masło. Gdy masło zacznie się rozpuszczać, wrzuć na patelnię pory. Dopraw je solą, pieprzem i smaż 2-3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj musztardę, zamieszaj i wlej na patelnię śmietankę. Gotuj na małym ogniu 4-5 minut, aż śmietana się zredukuje.

Do sosu przełóż polędwiczki, zagotuj sos i zestaw z ognia. Kluski na parze przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Polędwiczki podawaj z kluskami na parze i świeżo posiekaną natką pietruszki.