Polędwiczka w cieście francuskim
Przepis na:
Polędwiczka w cieście francuskim
Składniki przepisu:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 arkusz ciasta francuskiego Go tove
  • 150 g pieczarek Zaczarowany Ogród
  • 1/2 cebuli
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 1 jajko M Marysia
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Nagrzej piekarnik do 180oC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Pieczarki opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i wrzuć na nie cebulę. Smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pieczarki, zamieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.

Polędwiczkę wieprzową opłucz i oczyść z błon. Następnie natrzyj ją oliwą i oregano. Tak przygotowaną polędwiczkę przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Smaż mięso po minucie z każdej strony. Następnie przełóż polędwiczkę na talerz i dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim przestudzony farsz.

Polędwiczkę posmaruj musztardą i przełóż ją na ciasto. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem i zawiń go w ciasny rulon. Wierzch ciasta natnij ostrym nożem. Ciasto przełóż na blaszkę i wstaw je do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Gotową polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z listkami natki pietruszki.