Przepis na:
Podpłomyki
Składniki przepisu:
  • 10 g świeżych drożdży Marysia
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 10 szt. oliwek czarnych Philosophie
  • 10 szt. oliwek zielonych Philosophie
  • 100 g sera fety
  • 80 g sera halloumi
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej cebulki
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 100 ml wody gazowanej Aqua Rosa
  • 400 g mąki uniwersalnej Marysia
  • 1 cebula czerwona
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 cukinia
  • 200 g jogurtu greckiego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Zaczynamy od zaczynu. Umieszczamy w misce świeże rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy wcześniej podgrzaną wodę gazowaną (max 40 °C), wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy całość i odstawiamy na 15 minut.

Kolejnym etapem jest sos. Cebule czerwoną kroimy w piórka i wrzucamy do rondelka, smażymy na małym ogniu. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, cukier oraz czerwone wino. W między czasie kroimy w plasterki cukinie oraz dodajemy mąkę, wodę, jogurt greckie oraz oliwę z oliwek do zaczynu, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie kroimy na połówki pomidorki, oliwki czarne i zielone, w kostkę ser feta oraz w plasterki ser halloumi.

Wracamy do zaczynu, dodajemy kolejną porcja mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy na godzinę. W tym czasie odstawiamy także sos.