Placuszki:
Żółtka połącz dokładnie z twarogiem. Do białek dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki soku z cytryny. Ubijaj i powoli dodaj do nich cukier. Ubij na prawie sztywną masę. Delikatnie połącz z twarogiem i powoli dosypuj przesianą mąkę. Smaż na średnio nagrzanej patelni, najlepiej teflonowej, tylko lekko posmarowanej olejem.
Czekoladowa śliwka:
Sok pomarańczowy zagotuj z kardamonem i cynamonem i aromatyzuj przez około 15 min. Następnie wsyp do niego śliwki, gotuj do miękkości, około 5 min. Wyjmij przyprawy oraz śliwki. Bakalie zmiel na gładką masę. Pozostały płyn zagrzej i rozpuść w nim czekoladę, połącz ze zmielonymi śliwkami.
Na placuszki nakładaj dżem ze śliwek, posypuj odrobiną posiekanej czekolady i udekoruj listkami melisy.